Козунаци 2024

  • 25 026
  • 486
  •   1
Отговори
# 315
  • In transit
  • Мнения: 11 924
йоко, защо да не може?

Първите козунаци са изпечени и опаковани за раздаване. По рецептата с кондензирано мляко, само замениха маята с активен течен квас (60г), с втасване в хладилника. Много мекички стават. В тестото премесих стафиди а плънката е смес от кафе, Тиа Мария, смлени орехи и натрошен шоколад. Уникално ароматна стана, мисля и следващите да са с нея. Малко ги изтървах с печенето, готвих обяда по същото време и се отплеснах. Joy





и яйцата

# 316
  • Sofia
  • Мнения: 21 705
Овче и краве прясно мляко смес може ли да се използва за замесване на козуначено тесто? Имам 2 л (1,6 краве и 0,4 овче, но е смесено).
Разбира се.

Елизабет,  брашното ти беше ли посоченото в рецептата?  Моля, пак заповядай! Simple Smile

# 317
  • Мнения: 6 010
Ох, Мики, много са ти красиви и яйцата и козунаците! И аз си взех такива форми, кажи моля, как сплиташ по този начин с плънката.

# 318
  • In transit
  • Мнения: 11 924
Ох, Мики, много са ти красиви и яйцата и козунаците! И аз си взех такива форми, кажи моля, как сплиташ по този начин с плънката.
Мира, благодаря ти. Не знам твоите форми за колко грама се водят, моите са 18х8см, за 300г, съответно толкова тесто сложих в тях, заедно с плънката.
Плънката я оформям, като разделям тестото на топки, оставям ги за 10-тина минути да се отпусне глутена, след това разточвам с точилка в една посока. От 120г топка се получава около 20см дълга елипса. Слагам в средата плънката и завивам на руло или ако е по-тясна елипсата стискам двата края един към друг. Получава се тънко руло. Леко го усуквам, но не е задължително. След това слагам две рулца едно до друго и ги сплитам, както се усукват мартеници. Blush. Защипвам леко крайчетата навътре и ги слагам във формата.
Това е най-мързеливото и лесно сплитане, но пък ефектно.

# 319
  • Мнения: 125
Здравейте!
От миналата година ви чета и пробвам и чак сега се получи резултат, който да искам да споделя. Използвах рецептата на Морена с трите втасвания само че със суха мая. И съставките са наполовина, за всеки случай, ако не се получи. Smiley Много добре е обяснено всичко, благодаря, Морена! Едва ли някога ще използвам друга рецепта.
Ето го и красавецът:

# 320
  • Мнения: 1 333
Здравейте! По традиция и тази година се присъединявам към темата. Не съм специалист в месенето и като цяло в козунаците, но от 2-3г си ги правя аз - по рецептата на Морена с 3те втасвания. Меся в хлебопекарна. Като за новобранец, съм много доволна от резултатите. Много хубави са ставали досега козунаците и тази година не мисля да изневерявям на вече изпитаната рецепта. За първи път обаче, ще замеся тестото от петък вечерта, а в събота ще оформям и пека. Досега не съм го правила и имам леки притеснения дали ще се получат нещата с пренощуването на тестото в хладилника. Чета ви, че и някои от вас го правят и няма проблем, но все пак си имам едно наум. В случая ще пусна машината да измеси тестото - ще втаса, ще измеси 2ри път и ще го прибера в хладилника. Но тук идва чуденката ми. Веднага след 2то измесване ли следва да го сложа в хладилник или да изчакам малко да започне да се надига и тогава? На другата сутрин ще го извадя, ще оставя съвсем леко да се отпусне, оформям, втасва и пека. Това ли е схемата? Извинявам се за глупавите въпорси, но не ми се иска да прецакам козунаците, че други предвидени нямам Grinning

# 321
  • Мнения: 349
Mikkey как печете в хартиените форми, мажете ли с мазнина?

# 322
  • Sofia
  • Мнения: 21 705
.... В случая ще пусна машината да измеси тестото - ще втаса, ще измеси 2ри път и ще го прибера в хладилника. Но тук идва чуденката ми. Веднага след 2то измесване ли следва да го сложа в хладилник или да изчакам малко да започне да се надига и тогава? На другата сутрин ще го извадя, ще оставя съвсем леко да се отпусне, оформям, втасва и пека. Това ли е схемата? Извинявам се за глупавите въпорси, но не ми се иска да прецакам козунаците, че други предвидени нямам Grinning
Замесваш, изчакваш да тръгне ферментацията и прибираш в хладилника, който да е не около 7 градуса. И маята да е 15г жива/5 г суха за 500г брашно.
Сутринта се отпуска за повече време и трябва да е добре втасало, след което се оформя и т.н.

# 323
  • София
  • Мнения: 2 884
Момичета, някой меси ли с KitchenAid? Как и с какво количество получавате гладко тесто?

Дадох си рецептата, с която абсолютно винаги става хубав козунак с много конци, но не му се е получило месенето с килограм тесто, мажело е по стените и не се образувала топка. Аз измесвам с машина за хляб винаги и с всичко става, напоследък правя с кисело мляко и сметана.
Аз меся с KitchenAid, нямам проблем с измесването, а меся само с него и то всички видове теста.
Ох, добре, че влезнах да чета и да се успокоя, че няма да съм единствена с замесване утре, че даже и с печене, както и курабиите. Просто в събота ми се очертава дълъг и натоварен ден, няма да успея с всичко.

Последна редакция: пт, 03 май 2024, 04:14 от Helene S

# 324
  • Sofia
  • Мнения: 21 705
По изключение (друг път не е било на Велики петък) и аз днес ще меся, понеже утре трябва да дам козунака, който ще е и с кокосови мляко и масло ( поради непоносимост към лакотозата на получателя), а пък съм с Квас, който си иска време, а държа на стденото/забавено втасване.  Забърках млякото и малко захар, чакам Квасът ми да е готов и ще замеся  сладката закваска/ стартер.
Ще ползвам високопротеиново брашно 70% и нископротеиново  30%.
П.П. Готов е, замесвам. Simple Smile

Последна редакция: пт, 03 май 2024, 09:21 от Morena

# 325
  • In transit
  • Мнения: 11 924
Mikkey как печете в хартиените форми, мажете ли с мазнина?
Не, тези форми са намаслени отвътре. Което не пречи от намазването с яйце да залепне тук-там, но не е проблем. Идеята е, че като ги подаря така, после могат да го стоплят за 2-3 минути заедно с формата и да хапнат топъл козунак.

# 326
  • Мнения: 1 333
Замесваш, изчакваш да тръгне ферментацията и прибираш в хладилника, който да е не около 7 градуса. И маята да е 15г жива/5 г суха за 500г брашно.
Сутринта се отпуска за повече време и трябва да е добре втасало, след което се оформя и т.н.
Морена, а маята не трябваше ли да е 8гр (за суха говоря)? Поне аз така съм си записала от рецептата ти от предните години.

# 327
  • Мнения: 910
Леле какъв какви козунаци станаха 🥳😍😎 От няколко години си ползвах една и съща рецепта и все имаше нещо дето не беше ок. Тази година като ново мамче с бебче на почти 9 м реших, че ще пробвам нещо ново и бързо. Значи сега е почти 3 сутринта допреди 15 мин пекох последният козунак по тази рецепта и искам да кажа едно мега Благодаря на Morena за невероятната и изключително сполучлива рецепта 🙌🙌🙌🙌🙌💐💐💐. Незнаех за блога ти определено ще разгледам и други твои рецепти. Евала жена 😄 наистина няма да сгрешите с тази рецепта за козунак !!!!
Здравейте и от мен. Това мнение ме накара да се пробвам най - накрая и аз да се опитам да направя козунак. Тъй като никога не съм месила, освен няколко содени питки, отидох у сестра ми, тъй като тя меси много, но  козунак е правила един път и не се е получил. Следвах всяка стъпка, много стриктно и козунакът стана превъзходен. Конци, пухкавост, тънка коричка...... , превъзходен! Благодаря на Morena за невероятната рецепта и на Бетариче за коментара, който ме подтикна да го направя! Исках и да попитам Morena, тъй като зет ми обича да му е сладичко, може ли да се увеличи захарта и с колко?
Благодаря ви и пожелавам на всички светли празници!

# 328
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 606
И аз от известно време правя козунаците с ядково мляко. Може да се каже, че от както опитах и видях, че става - козунаци се правят поне през седмица в къщи. Миналата седмица пробвах с новото ядково мляко на Олимпус с орех. Козунакът стана кафяв, но по вкус не отстъпваше. Ползвам рецептата на Иван Манчев, която я бил публикувал в брошурата на Лидл и меся с хлебопекарна. От рецептата излиза около 1100 г тесто, а хлебопекарната ми е за 1500 г. увеличих всички продукти с 1/3 и тестото така стана около 1400 г. Намалих и захарта, тъй като плънките са сладки. Този е от сряда с шипков мармалад.

# 329
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 8 762
Mikkey как печете в хартиените форми, мажете ли с мазнина?
Не, тези форми са намаслени отвътре. Което не пречи от намазването с яйце да залепне тук-там, но не е проблем. Идеята е, че като ги подаря така, после могат да го стоплят за 2-3 минути заедно с формата и да хапнат топъл козунак.
И аз купих такива форми с идеята с тях да подаря козунака. 3 бр за 6 лв от Кауфланд. Сърцето ме заболя.  Joy После се сетих,че миналата година съм купувала от другаде по-евтити и като твоите като модел, ама късно ми дойде на ум Blush

Общи условия

Активация на акаунт